divendres, 9 d’agost del 2013

TU RAI - Neus Pallarès

Resum:
La Neus Pallarès (o el seu alter ego) ens explica en primera persona els records que guarda d'una època passada, durant la qual va regentar el restaurant familiar, heretat de son pare, al centre de Barcelona.

Opinió
La Neus ens fa un retrat àcid de la baixa burgesia catalana entre els anys 40 i 90 del segle XX. Els personatges, de diferents tarannàs que formen part de la clientel.la del restaurant, poden ser egoistes, presumptuosos, indecents, malcarats i, excepcionalment, agradables. Però tots són reals, més o menys distorsionats pel pas dels anys i pels dèdals de la memòria.

Els records que més se'ns queden gravats, no sé per què, són els més agradables i els més punyents. Per això Tu Rai ens deixa un regust de lluita descarnada contra els elements: clients, empleats, funcionaris, veïns, i els canvis socials de la Barcelona post-olímpica.

La novel.la està escrita de forma exquisida, amb un vocabulari ric i elegant que em van fer gaudir de la lectura mentre els personatges i les anècdotes sorgien a cada pas. Us la recomano fermament.

Tast:
- Un tallat descafeinat de màquina... res de sobrets, entesos? Amb la llet no massa calenta, tebiona. Ah!, i sobretot, que sigui descremada; pel meu company, un cafè doble, amb poca aigua, curtet; amb sacarina, de sucre no en pot prendre; jo de sucre, si en tens, m'estimo més que sigui moreno; per acompanyar-ho, unes torrades amb mantega i melmelada; de taronja amarga, no vull préssec, no ho oblidis; i tot, ja, abans de mitja hora hem de tornar al "curro".