dimarts, 12 de novembre del 2013

EL SOMNI DE TÀRRACO - Xulio R. Trigo

Resum:
Tàrraco, any 26 abans de Crist. Octavi August pateix una greu malaltia que el té retingut a Tàrraco, des d’on comana l’exèrcit per conquerir les tribus rebels del nord de la Hispania. Durant dos anys la ciutat serà la capital de l’Imperi. En aquest marc històric, el governador Manni és assassinat. Per què? Per qui? Quines intrigues hi ha rere aquesta mort? La resposta se’ns revelarà a través de les pàgines d’ “El Somni de Tàrraco”, fins desembocar en un final del tot inesperat.
Opinió:
Amb la màgia de les paraules, Xulio R.Trigo ens dóna una petita lliçó d’història. Dic petita perquè fa referència a un petit territori (la província de Tarraconensis) i abarca uns pocs dies de la nostra història. Però durant aquest breu període de temps  tenen lloc importants afers per al futur de la província. A banda de les intrigues palatines, i de les lluites de poder, que són el fil argumental, la narració està trenada amb altres històries, com la d’un amor entre personatges de diferent classe social, la investigació d’un assassinat, la relació entre un mestre romà  i un alumne ausetà i emmarcada en una Tàrraco en plena ebullició d’obres magnes com el fòrum, l’aqueducte, ........
Fent gala d’una narrativa gens rebuscada, l’autor ens regala un seguit de personatges molt humans:  des d’un pastor d’origen iber fins a la mateixa Lívia, dona d’Octavi August, passant per metges, centurions, esclaus, comerciants, aprenents, senadors,.... que ens passejaran per aquella Tàrraco trasbalsada, mig convertida en capital de l’Imperi.
En resum, llegir “El somni de Tàrraco” es tenir  tot un món a les nostres mans. I si teniu fills adolescents....molt recomanable per aquells joves que s’avorreixen a les classes d’història.