dimecres, 21 de gener del 2015

ELS AMBAIXADORS - Albert Villaró



Premi de narrativa Josep Pla 2014.

Quin és el moment d’inflexió a partir del qual  una novel·la històrica esdevé una ucronia?

Ucronia: “Reconstrucció lògica, aplicada a la historia, donant per fet fets no ocorreguts, però que haurien pogut ocórrer”.

En el cas d’ “Els ambaixadors” està molt clar: és el 6 d’octubre de 1934. Lluís Companys proclama  la República Catalana i commina a Domingo Batet ,  Capitàn General de Cataluña, a que es posi a les ordres de la Generalitat.  

Albert Villaró trenca el curs de la història (segons la qual el general Batet informà el president Lerroux i declarà l’estat de guerra, sufocant la rebel·lió en poques hores) fent que Batet accepti la proposta de Companys.  

A partir d’aquí la novel·la ens situa l’any 1949. Catalunya és independent des de 1934, les relacions amb el país veí, Espanya, són nefastes i Europa acaba de patir la 2ª guerra mundial. En aquest marc el servei d’espionatge català s’assabenta de que el s’ està preparant un gravíssim atemptat des de Madrid. Els serveis secrets convencen l’espia més famós, ja retirat, i els seus col·laboradors infiltrats des de fa anys a Madrid per a que desactivin l’amenaça. 

Una colla de personatges estrafolaris, a vegades esperpèntics, a vegades molt humans, amb les seves virtuts i els seus defectes, ens acompanyaran a través d’una Espanya trista i fosca, sense saber molt bé cap a on van.

D’aquesta lectura amena de  frases curtes i directes, el que més m’ha agradat ha estat la ambientació:  totalment vívida i realista, extraordinària, que remet a móns grisos i desesperançats, com el de 1984 de Orwell. 

Un altre dels punts forts de la novel·la és la trama, no gens previsible, cosa molt difícil de trobar avui en dia. A més a més, Villaró, basteix  una trama d’intriga i espionatge força complexa i amb grans dosis d’ironia. No tenint suficient amb això, ens convida a jugar amb els personatges reals que hi introdueix, fent-los caminar per terrenys desconeguts i inesperats (Josep Pla, Andreu Nin, Yagüe, Pau Casals, Tísner, Creix, Francisco Franco, Sanjurjo...)
Si voleu reflexionar, seguir les juguesques de l’autor, plantejar-vos altres móns, altres possibilitats, jugar amb la història, .... ja el podeu posar a la vostra llista de lectures. 

 
Els ambaixadors / Albert Villaró / Ediciones Destino / 1ª edició, 2014 / 688 pàgines / ISBN 9788497102407