diumenge, 5 de juliol del 2015

La sergent Anna Grimm - MONTSE SANJUAN



Dóna gust veure com el panorama de literatura negra escrita en català s’està enriquint amb  les lletres d’una bona colla de dones amb empenta. Entre elles la Montse Sanjuan, que ens regala un nou personatge investigador, femení, resolutiu i molt humà: La sergent Anna Grimm. 

M’agrada el desdoblament de consonants:
...també l’Anna té dues vessants (la de sergent i la de dona ferida),
...també s’investiguen dos misteris (uns assassinats en sèrie a Lleida i la desaparició  de la Clara a Begur),
...també la majoria dels personatges de la novel·la tenen dues cares. 

Per això “La Sergent Anna Grimm” és una història molt ben pensada, molt ben tramada i molt ben lligada. Res no és el que sembla, ni tan sols la plàcida Lleida, que ens té poc acostumats a crims de sang, per la qual m’he deixat guiar de les mans d’un cicerone molt especial que va sembrant la ciutat de cadàvers. Ho fa (per què serà), no de forma emboscada, sinó deixant els cossos a la vista, als llocs més emblemàtics (El Museu de Lleida Diocesà, La Llotja, La Seu Vella, Els Camps Elisis). Qui vulgui descobrir o redescobrir aquesta preciosa vila pot aprofitar l’ocasió!

He de dir que, a banda de les dues històries d’intriga que avancen en paral·lel, la Montse Sanjuan  ha fet una gran feina a l’hora de desenvolupar el seu personatge central , molt ric psicològicament, amb una història personal al darrere que influeix significativament en el seu caràcter i en la seva manera de treballar. La sergent, que inicialment se’ns mostra freda, seriosa i exigent,  se’ns va fent més propera a mida que avancen les pàgines. 

També vull destacar la defensa explícita de la dona que fa la Montse en la seva novel·la: retrata la violència masclista en diferents vessants i, sobretot, ens deixa clar que aquesta violència és molt més habitual del que vol admetre la societat en què vivim, i que sovint les violacions o els maltractaments es silencien per por, per vergonya, per sentiment de culpa, per protegir a tercers, per impotència davant la llei...

Totes aquestes reflexions i moltes més que no faré constar aquí per a no desvetllar la trama. Així que ja podeu posar La sergent Anna Grimm a la llista de la compra. Deixeu-vos refrescar pel seu estil proper i directe, ideal per aquest estiu

A més, qui no l’hagi llegit que s’afanyi, perquè està a punt de sortir la segona entrega. 

La sergent Anna Grimm / Montse Sanjuan / Editorial: Pagès Editors/Any: 2014 / Pàgines: 260