dilluns, 8 de febrer del 2016

HERÈNCIES COL·LATERALS - Llort



Segueixo a Llort amb atenció des que vaig llegir la seva anterior novel·la “Si quan et donen per mort un dia tornes”. Sempre em sorprèn l’originalitat dels seus plantejaments i gaudeixo de l’humor negre que destil·la (no sabria dir si irònic o cínic o tots dos alhora) malgrat el dramatisme de les situacions. 

A “Herències col·laterals” retrata  l’evolució d’una família barcelonina benestant (pare advocat, mare ociosa, fills consentits) després que el cap de família signi un pacte força beneficiós per a ells (a primera vista): una anciana, incapaç de sobreviure amb la seva pensió, li cedeix l’espectacular pis, on viu, a canvi d’una renda mensual vitalícia. Es quedaran el pis quan ella traspassi. Les probabilitats i l’estadística fallen. Vins anys després la dona segueix en plena forma i s’imposa una solució dràstica.

M’agrada que Llort no caigui en el tòpic de la denúncia social. De fet estic farta de sentir dir que la novel·la negra ha de passar obligatòriament per aquest peatge. Llort demostra que això no és imprescindible (tot i que podria aprofitar-se de temes socials tan candents com els desnonaments) i basteix una trama d’allò més negra centrant-se en els personatges individuals, en les seves motivacions particulars i en les complicades relacions entre ells. Els protagonistes no són gent afable, més aviat formen part d’una burgesia egoista i banal, que s’hauran de despullar entre les pàgines mostrant les seves misèries i descobrint-nos uns personatges desgraciats que potser arribarem a odiar. 

I ja per acabar estic segura que agraireu la prosa àgil, directa, clara i acurada, farcida de sorpreses i girs inesperats. I sobretot que no s’entreté a omplir pàgines inútils dins la historia per a arribar a una quota de mínims, gran defecte que s’està estenent de forma alarmant en el món editorial. Com deia algú: “paraules, les justes”. 

Herències col·laterals és una novel.la trepidant que enganxa fins al final. Proveu-la i ja m’explicareu!


Herències col·laterals / Llort / RBA La Magrana / 1ª edició, 2014 / 2058 pàgines / ISBN 978-84-8264-700-5